Er is genoeg te lezen, er is meer dan voldoende content, er zijn te veel boeken om te lezen en te veel minuten podcast om te luisteren. Onze informatie komt letterlijk uit alle hoeken, gaten en slimme speakers. Meer en meer realiseer ik me dat ik niet alles kan lezen, luisteren en in mindere mate zien en vind daar mondjesmaat berusting in.

De laatste tijd hecht ik meer waarde aan bundeling van informatie. In plaats van een nieuwsfeed met chronologisch gesorteerde nieuwsberichten is het veel fijner een krant (of website) open te slaan en te zien dat er een hiërarchische structuur is toegepast. Ingedeeld in kopjes en secties. Waarbij iemand (die je vertrouwt) zegt: “ik denk dat dit belangrijk is en misschien vind je dit ook interessant”. Eigenlijk is dat niet meer dan een persoonlijke selectie, een weerspiegeling van de redactie of auteur. Het woord cureren vat dit, denk ik, samen.

Het is niet zo dat ik het internet ga cureren, dat doen anderen al. Maar ik wil mijn kijk geven en ik houd ervan om te delen wat mij inspireert. Gedreven door enthousiasme, maar soms ook door wrok of ergernis. In de hoop mijn eigen gedachten onder woorden te kunnen brengen en wellicht structuur te vinden in de informatiestromen die ik interessant vind. Geen rode draad die voor iedereen geldt of valide is, maar gewoon mijn draad.

Nederlands

Ik heb besloten dit blog, en ook mijn nieuwsbrief, in het Nederlands te schrijven. Het Engels kleeft zich onherroepelijk aan alles wat nieuw, technologisch en digitaal is. Echter vind ik het ook belangrijk dat we in onze eigen taal (of dialect) over dit soort zaken kunnen praten. Ik heb een voorliefde voor lokale taal en wil daar bewust mee omgaan. Het Engels is zo’n lingua franca op het web geworden, maar ook in het dagelijkse leven. Soms kost het echter alleen wat extra moeite om te zeggen wat je wil, in je eigen taal. Daarnaast vind ik dat alles in het Engels zo snel gaat, alle content maar opgaat in de massa, elke zin een one-liner wordt en je met 140-karakters al de wereld op z'n kop kunt zetten. We worden doodgegooid met fancy hippe Medium-artikelen, waarbij de clickbait-titel vaak nog het meest kunstige is. Maar die tirade, zal ik voor later bewaren.

Blijvend nieuwsgierig

Dan misschien even kort over de titel. Blijvend Nieuwsgierig. Ik verwoord op deze manier mijn 'aandoening' in de positieve zin van het woord. De reden dat ik veel wil lezen, schrijven, ontdekken en wil maken is simpelweg dat ik zo veel dingen interessant vind. En dat wil ik graag met anderen delen. Dit blog is daar een manifestatie van. Voor mezelf, maar ook voor anderen.

Nieuwsbrief

Eind 2015 begon ik een nieuwsbrief, waarin ik artikelen en inzichten deelde die mij interesseerden of opvielen. Dat was ontzettend leuk om te doen. Toch hield ik het maar vijf edities vol. Daarna werd mijn dochter geboren en heb ik mijn best gedaan om de achtbaan waarin we terecht kwamen, te besturen. Die achtbaan is inmiddels een rustig boemeltreintje geworden, soms wat vertraging en soms overvolle coupes, maar het gaat goed (ja zelfs met twee kinders). Daarom ben ik weer meer gaan schrijven en wil ik ook mijn nieuwsbrief weer nieuw leven inblazen. Het zou leuk zijn als je je ook inschrijft. Qua inhoud zal het een mix worden van items op dit blog, aangevuld met artikelen en gedachten. Hoogstwaarschijnlijk kan ik het ook niet laten er af en toe een muziektip in te stoppen. Het archief van mijn nieuwsbrief vind je hier: https://www.getrevue.co/profile/BartN.

Over privacy

Ik heb een sterke visie op privacy en de onstilbare data-honger van The Silicon Empire, zoals Sidney Vollmer het noemt. Hierover komen later vast en zeker nog artikelen op dit weblog. Bij het opzetten van dit weblog houd ik rekening met jouw privacy. Je wordt niet gevolgd, er worden geen cookies geplaatst, niet van mij en niet van derden. Deze en mijn andere websites worden door mezelf gehost en draaien op Open Source software. Omdat ik benieuwd ben naar bezoekersaantallen, verzamel ik simpele statistieken met Matomo, waarbij alle IP-adressen standaard worden geanonimiseerd. Mijn nieuwsbrief wordt gehost bij Revue, wat een Nederlandse club is van sympathieke jongens (en meisjes). De data die zijn verzamelen (je email en optioneel je naam) worden niet verstrekt en niet verkocht aan derden.

Fijn dat je er bent.