Vanmorgen kocht ik het eerste zine van Reinier Ladan genaamd Heldere Instructies. Wacht, ging ik te snel? Oké, introductie-modus aan:
Reinier Ladan is een online persoonlijkheid en freelance product owner en heeft (net als ik) een achtergrond in interactie ontwerp. Ik schrijf online persoonlijkheid, omdat ik Reinier niet persoonlijk ken, maar ik ken zijn blog Minder maar Beter en volg regelmatig zijn twee podcasts: Snuggere Zaken met Rick Pastoor (over productiviteit en werken anno nu) en ook de Appels en Peren show.
Nu fabriceerde Reinier een zine, en dat is cool. Want een zine is eigenlijk een soort magazine, een boekje, met een duidelijk offline en fysiek karakter. Iets wat je zelf maakt en zelf uitgeeft (en ik ben een groot voorstander van zelf doen). Ik ken het begrip zine uit de punkrock- en underground-scene, waarbij in de jaren 90 veel independent zines werden uitgegeven. Reinier's zine is dus ook gemaakt voor print, maar je kunt het natuurlijk ook lezen op je laptop of ereader (of zoals ik op mijn Remarkable tablet).
Waarom een recensie over een zine van 24 bladzijdes, vraag je je misschien af? Ik vond het weer eens tijd om wat te schrijven en ik wil graag dit originele idee (een zine dus) onder de aandacht brengen. Zoals ik al schreef heb ik geen persoonlijke relatie met Reinier en ook geen financieel belang.
Waar gaat het over
Reinier heeft al veel geschreven over wat hij een 'Persoonlijk besturingssysteem' noemt; je eigen manier van werken die voor jou optimaal is. Dit zine gaat over jezelf duidelijk instructies geven, zodat je, in de toekomst, nog weet wat je bedoelde en wat je moet gaan doen. Kortom: taken en takenlijstjes. Nu heeft het geen zin om hier alle inhoud uit de doeken te doen, want dan moet je beter de zine kopen op Minder maar Beter. Maar laat me toch een paar take-aways delen, die voor mij de moeite waard zijn.
Take-aways
Binnenkomende dingen moeten altijd wachten, want als het goed is, ben je al geconcentreerd met iets bezig. Noteer je ideeën, verzoeken en taken op één centrale plek en verwerk die items een paar keer per dag. Wat ook meteen een goede tip is voor omgaan met je email.
Een goede taak, aldus Ladan:
- bevat een werkwoord
- zie je voor je en doe je zelf
- kun je in één sessie afronden (dus realistisch en haalbaar)
- bevat alle informatie die je nodig hebt om te starten
Er is een substantieel verschil tussen taken en projecten. Een project heeft een duidelijk einddoel en omvat meerdere taken (die dus klein genoeg zijn om in een korte tijd af te ronden). Een hele goede tip vond ik de naamgeving van projecten: zorg dat je projecttitels de eindstaat van je project reflecteren. Bijvoorbeeld; 'de nieuwsbrief van week 26 is verstuurd.'
Binnen projecten richt je je op de eerstvolgende actie, in plaats van een hele lijst met dingen die je mogelijk zou kunnen doen. Met die next step duik je meteen in je project. Ikzelf heb nogal eens de neiging om te verdwalen in opties, randvoorwaarden en alternatieve mogelijkheden.
Recensie
Zoals je hierboven leest is het allemaal geen rocket-science, maar het is goed en beknopt opgeschreven. Dat is ook kenmerkend voor het format. Wanneer dit yet another productiveitsboek zou zijn, dan zou het op mijn stapel 'te-lezen-boeken' komen. Nu heb ik het in een half uurtje met een kopje koffie erbij doorgenomen. Ik denk dat dat de kracht is van dit format. Fijn is ook dat Ladan erg levendig schrijft, zoals we hem ook kennen van zijn podcasts.
Het hele ding ademt zine. Wat ik daarmee bedoel, is dat het ook echt ontworpen is voor print, zonder exclusief daarvoor gemaakt te zijn. Dat is echt heel tof gedaan. Typografisch is het soms wat rommelig. Zo is er een pagina met citaten, highlights en een verwijzing uit een woordenboek of ineens een handgeschreven lijstje.
Soms mis ik concrete voorbeelden, bijvoorbeeld in het hoofdstukje 'Help, mijn taak is een project'. Daarin schrijft Ladan: 'Vaak heeft je taken-app een goede functie om met projecten om te gaan'. Oké, maar geef even een voorbeeld van wát dan een goede manier is.
Conclusie en een idee
Zoals je leest ben ik enthousiast. Vooral enthousiast over het format van zine en het nieuwe leven dat Reinier Ladan het inblaast. Dat wil niet zeggen dat de inhoud slecht is, integendeel. De kracht zit 'm in het beknopte karakter, maar wat praktische voorbeelden of werkstappen zouden het nóg beter maken. Het draait immers om 'Heldere instructies'. Net zoals ik Rick Pastoors GRIP ook al eens resumeerde als één grote (en super goede) bloemlezing van alle productiviteitsboeken van de afgelopen 20 jaar, is dit zine een fragment, of beter een 'best-of' over één klein onderwerp. Je takenlijst. En dat is precies het begin van productief én nuttig werk.
Ik ben benieuwd naar de volgende zines van Reinier. Op zijn site hint hij al naar de onderwerpen: informatie verzamelen, zelf-reflectie en werkplek optimalisatie. Ik ga het volgen!
Zoals vaak gaat enthousiasme gepaard met inspiratie en ideeën, dus hier een idee voor zine-makers: Bij tijdschriften en magazines is de duurste advertentie vaak de achterzijde. Logischerwijs, omdat een blad vaak of met de cover of met de achterzijde naar boven op je tafel ligt. Het zou ook voor dit soort zines leuk zijn wanneer de meeste praktische tips of take-aways nog een keer herhaald werden op de achterkant. Altijd in je blikveld!
Wil je reageren op deze post, stuur me dan even een mail op reply@blijvendnieuwsgierig.nl