Ik schreef deze 5 boekentips voor de nieuwe leden van mijn nieuwsbrief.

Literatuur:

East of Eden - John Steinbeck

Ik ken niet veel andere schrijvers die je zo mee kunnen nemen in een bubbel van tijd en cultuur als Steinbeck. Oké Jack Kerouac, maar ik heb niet altijd de gemoedstoestand om me te laten meevoeren door zijn achtbaan van woorden. Steinbeck gaat voor mij over het Amerika en de Amerikaanse mindset van de westkust. In East of Eden gebeurt zo ontzettend veel dat het soms lastig is om niet te verdwalen in een dwarsstraat.
Waarom lezen? Steinbeck neemt je mee in de relaties en de omgang tussen verschillende soorten mensen in het Amerika van na The Great Depression. De impact van verschillende culturen, afkomsten en bevolkingslagen komt in veel van zijn boeken naar voren. East of Eden gaat over het verschil tussen goed en kwaad en de persoonlijke keuze voor een van die twee, die je op elk moment opnieuw moet (of kunt) maken.

Goodreads | Bol.com

Over werken:

Deep work - Cal Newport, en ook een beetje GRIP van Rick Pastoor.

Cal Newport is geen typische non-fictie schrijver. Hij heeft ook gewoon een baan als professor in Computer science. Daardoor staat hij, mijns inziens, altijd met één been in de realiteit. Iets wat vaak ontbreekt in dit genre. Deep work gaat over écht werken. Concentratie, focus en aandacht.
Waarom lezen? Van de meeste non-fictie steek je wat op, zoals je op elke cursus of training een paar take-aways hebt. Deep work heeft voor mij persoonlijk de meeste impact gehad; over hoe je je agenda indeelt, hoe je omgaat met email en andere soorten afleiding :)
Een praktisch boek om beter te werken is GRIP van Rick Pastoor. Ik zie dat boek als een bloemlezing of best-of van veel productiviteits-non-fictie. Ik pak het er geregeld nog eens bij.

Goodreads | Bol.com

Over onderhandelen:

Never split the difference - Chris Voss

Het voelt een beetje 'gehaaid' om een boek over onderhandelen aan te raden, alsof ik zo'n goede onderhandelaar ben. Integendeel, was het maar waar. Chris Voss was gijzelaars-onderhandelaar voor de FBI (dat vertelt ie je zelf in het boek ook keer op keer) en geeft in dit boek inzicht in de structuur van onderhandelen en welke verschillende technieken je kunt toepassen.
Waarom lezen? Onderhandelen speelt een rol in veel meer zaken dan je in eerste instantie verwacht. Door het lezen van dit boek ben ik me bewust geworden van situaties waarin er onderhandeld wordt en beter gaan nadenken over mijn eigen formuleringen. Niet om het onderste uit de kan te halen, maar om met meer vertrouwen deel te nemen aan die situatie. Of je dan wel of niet het verschil moet delen moet je zelf maar lezen...

Goodreads | Bol.com

Persoonlijke financiën

The Simple Path to Wealth - J.L. Collins

Geld is iets waar je niet over praat... dus moet je op zoek naar andere manieren om er over te leren. Nee, dat is misschien te zwart-wit, maar het internet is een prachtige bron van inzichten, voorbeelden en tips. J.L. Collins schrijft al sinds jaar en dag een blog over je financiële toekomst en hoe dat je vrijheid op kan leveren. Interpreteer het woord Wealth in de titel dan ook niet als financiële rijkdom, maar als vrijheid. Vrijheid om te kunnen kiezen wat je belangrijk vindt.
Waarom lezen? Dit boek geeft een heel goed overzicht om die financiële vrijheid te benaderen en te bereiken. Vaak is het Amerikaans georiënteerd, maar er blijft genoeg over om van te leren en toe te passen op onze Nederlandse situatie.

Goodreads | Bol.com

Kinderboek!

Fred het Eigenwijze Hert - Pépé Smit

Fred het Hert is een toffe gast. Lekker eigenwijs en onvoorspelbaar. Zijn prioriteiten heeft ie mooi op orde, want als hij in de grote stad aankomt wil hij friet. Maar Fred heeft natuurlijk geen handjes. Hoe hij dat oplost, ga ik niet verklappen. Ook Fred heeft op een gegeven moment genoeg van de drukte van de stad en verlangt terug naar de rust onder zijn lievelingsboom. Mijn kids vinden Fred ook een toffe gast. Ook de andere boeken van Fred zijn een aanrader. Oh wacht, die moeten terug naar de bibliotheek!!!

Fred's website | Bol.com


Noot: Wanneer je de Bol.com links volgt op deze pagina, dan krijg ik een kleine vergoeding als je een bestelling plaatst. Je betaalt daar niets extra's en het helpt mij mijn blog en nieuwsbrief te bekostigen. Althans dat is mijn hoop, want het is een experiment. Schroom overigens niet nog eens naar je lokale boekhandel te lopen, zij zien je ook graag.